Carlien Hoogendijk

Mijn naam is Carlien ik ben 60 jaar en woon in Amersfoort. Als kind maakte ik al graag dierfiguurtjes van klei die ik vond op het bouwterrein van de nieuwbouwbuurt waar ik destijds woonde in Den Helder. Ook tekende ik veel.

Na een hele lange tijd in de gezondheidszorg gewerkt te hebben besloot ik een aantal jaren geleden voor mijzelf te gaan zorgen en de 5 jarige ( deeltijd) kunstopleiding te gaan volgen bij Academie Arendonk in België.

In 2017 studeerde ik af in de richting keramiek. Tijdens de opleiding heb ik vooral geleerd me suggestief uit te drukken in klei. Werk dat iets voorstelde was niet het streven. Procesmatig werken, stap voor stap uitdrukken in klei wat past en herkenbaar is voor mij en wat me fascineert. En klei is daarbij een wondermiddel omdat het van zichzelf natuurlijk nog niet veel voorstelt. Iedere keer blijft het ook spannend hoe een vorm uit de oven komt, het voelt als een avontuur. 

Ook vind ik het leuk wat verwarring te creëren met mijn werk, mijn oog zoekt naar beelden die niet helemaal kloppen. Naar incongruentie.

Daarnaast maak ik graag illustraties die níet suggereren maar duidelijk laten zien wat er speelt. Mijn tekeningen zijn naïef en kleurrijk en gaan vaak over mensen en dieren en hun relatie. Ook maak ik graag collages. Bestaande afbeeldingen samenvoegen tot een nieuw geheel waarbij kijkers uitgenodigd worden een 2e instantie te kijken is wat ik leuk vind. Net als met de werken van keramiek wat ongerijmdheid creëren.